Iets over Guus en Cielja Kieft oftewel:

"hoe het begon"

Vanwege de heldere ideeŽn van Guus over hoe een school zou kunnen zijn, besloten ze een zondagsschool te starten. Guus' reactie op het openingslint: "Ik ga dat niet zo vastbinden en doorknippen, want dan is het alleen mijn school. Ik heb de school wel verzonnen maar alle kinderen maken de school". Hij knipte het lint in stukjes en elk kind dat kwam kreeg een stukje lint. Guus kreeg met de zondagsschool ook te maken met geld. Hoeveel potloden en papier kost, limonade en thee en hoeveel er dan gevraagd moest worden. Hoeveel een directeur van een school eigenlijk verdient en wat een juf kost. Tot dan vond Guus rekenen maar moeilijk en nu ineens kreeg hij plezier in tellen.

Een jongetje dat op de zondagschool kwam wilde een vuurtje stoken. Guus zei dat dat niet kon binnen. Maar wel boven de gootsteen! Door een begeleider werd er een 'vuur-les' in de keuken gegeven. Er kwamen slechts enkele kinderen om de vuur-les staan. Anderen gingen gewoon door met kleuren en spelen. (In een reguliere school zou de hele klas de vuur-les interessant moeten vinden en moeten kijken...). Er werd gezien hoe het vuur naar boven kruipt.

Guus en Cielja zetten zich verder in om een doordeweekse school op te zetten. Ze legden vele contacten met iedereen die op een of andere manier met onderwijs te maken had. Er waren veel belangstellenden. Het was erg moeilijk om een locatie te vinden. Op een gegeven moment waren er kinderen en een begeleider en er was een gebouw maar de eigenaar daarvan zag er op het laatste moment vanaf. Dit was een grote tegenslag voor alle betrokkenen. Het koste hen moeite weer door te gaan. Maar er was wel al een bestuur en later, toen Guus, Jota en Cielja Kieft besloten naar Amerika te emigreren, waren er nieuwe mensen om door te gaan met de Guus Kieft School.

"hoe het verder ging"

De initiatiefgroep bleef na het vertrek van Cielja en Guus als 'denktank' doorgaan. Eliane Gomperts, die Cielja als langer kende o.a. van de Gordontrainingen die Cielja geeft, sloot zich aan bij de initiatiefgroep. Vanuit haar initiatief opende de school in mei 2006 officieel met vier leerlingen op het terrein van de Amstelveense scouting bij heempark de Braak.