“Waar je kan leren wat je wilt, wanneer je maar wilt en hoe je maar wilt.”

(6 jaar)

“Iedereen helpt iedereen.”

(8 jaar)

“Leren wat je kan”

(8 jaar)

“Een school met aaibare dieren”

(6 jaar)

“Je mag naar school, maar het hoeft niet, maar ik denk wel dat je wilt, want er is veel te doen, maar niks moet.” '' (6 jaar)''

“En als een kind dan wil leren rekenen omdat ie nog niet tot tien kan tellen bijvoorbeeld, dan gaat ie naar een ander kind, die hoeft niet persé ouder te zijn, want soms kan je al rekenen als je jonger bent, en dan gaan ze samen bijvoorbeeld naar de ballenbak en dan gaan ze ballen tellen.”

(8 jaar)

“Ik vind het raar dat je niet mag afkijken. Dat je straf krijgt als je afkijkt. Want als je afkijkt, dan leer je. Waarom mag je niet afkijken? Als je bijvoorbeeld niet weet hoeveel 1+1 is en je kijkt bij een ander dan weet je het toch. En de juffrouw vindt dat je het uit jezelf moet weten.”

(9 jaar)

“Ik tekende vroeger zoveel omdat ik niet wist hoe de kleur eruit kwam. Ik vond het zo interessant om te zien hoe het poeder zeg maar, uit het potlood kwam en hoe de kleuren door elkaar konden. Soms kraste ik ook omdat ik het zo interessant vond hoe het eruit kwam. Ik kon er gewoon niet genoeg van krijgen. En ik vind het nog steeds interessant. Want een grijs staafje is een soort poeder. Er vallen allemaal kleine stukjes poeder af, daarom zie je een streep."

(9 jaar)

“Lezen leer je niet maar dat ontdek je, want lezen is eigenlijk samenwerken met gedachten. Je zoekt en graaft wat je moet ontdekken. Je innerlijke geest kan het al. Je wordt nieuwsgierig dat iemand anders het kan en dan denk je: hij is ook een mens en ik moet dat dus ook kunnen.”

(9 jaar)

(bij het logo van de GKS): “Kijk eens goed… het is de krul die juffen altijd onder je werk zetten. Ik vind dat je al goed bent zoals je bent. En hij kijkt naar achteren met een smile dat hij de school voorbij gaat…”

(8 jaar)

© Alle rechten voorbehouden, Guus Kieft School, Amsterdam